Wie op de aarde spuugt, spuugt op zichzelf. De aarde draagt ons, voedt ons en beschermt ons. Dat mogen we toch niet misbruiken?

Acties en nieuws

Milieujutten

Milieujutten Medio december werd de Milieujutter benaderd door de 13 jarige Peppa uit een plaatsje ten zuid-oosten van Utrecht met de vraag of wij konden meewerken aan een jutactie die zij zondag 30 december wilde organiseren. Dat vonden wij uiteraard een bijzonder leuk initiatief, dus zo gezegd zo gedaan. Bij de afgesproken strandovergang Kaap Hoorn stonden tot onze verbazing maar liefst 36 gemotiveerde mensen te wachten. Het strand was bij aanvang redelijk schoon en men dacht dat het niet veel nut zou hebben om daar aan de gang te gaan. Maar na twee uur voornamelijk kleine stukjes plastic rapen bleek er toch een flinke hoeveelheid afval verzameld te zijn.

Tevreden over het resultaat van deze actie en het zichtbaar schone strand keerden iedereen huiswaarts onwetend van het feit dat de situatie een paar dagen later volkomen anders zou zijn. De MSC Zoe heeft, zoals algemeen bekend is, in de nacht van 1 op 2 januari 2019 zo’n 270 containers verloren in de Noordzee boven het Duitse Waddeneiland Borkum. Het schip van bijna 400 meter lang is een van de grootste containerschepen ter wereld. Het kan meer dan 19.000 containers vervoeren. Er komen nog grotere containerschepen, dus de kans dat er dit soort ongelukken gebeuren wordt niet kleiner.

Door de stroming en getijden spoelden op de Waddeneilanden grote hoeveelheden goederen aan, van televisies tot auto-onderdelen, van diepvrieskisten tot sandalen en van speelgoed tot Ikea- meubels. Ons strand lag ondermeer bezaaid met plastic speelgoed, zoals plastic pony's en autootjes, lampen, en opbergdozen. Het meeste was al kapot, dus dat werd niet meegenomen door de jutters. De volgende dagen echter is Terschelling massaal naar het strand gegaan om de boel op te ruimen. Ook de badgasten hielpen volop mee. Er kwamen tevens honderden mensen naar de eilanden om mee te helpen, zelfs vanuit Limburg. Met groot materiaal van ondermeer diverse ondernemers, leden van de Landroverclub en particulieren met auto's met aanhangers en natuurlijk de Milieujutter werd het bij elkaar geraapte vuil in een hoog tempo opgeruimd.

De afgelopen tien jaar heeft de Milieujutter al vele duizenden kilo's afval van het strand verwijderd en daar zal voorlopig helaas geen eind aan komen. Het "gewone" vuil blijft ook nog steeds aanspoelen en evenzo van de lading van de MSC Zoe kan er nog het nodige op ons strand komen.


Mooie donatie jubileum Ciratum

Ciratum, het consultancykantoor dat gespecialiseerd is in de energiesector en door middel van pragmatische en verbindende dienstverlening haar klanten helpt bij hun uitdagingen, heeft het 10-jarig jubileum gevierd met alle collega’s op Terschelling.

Het weekend stond in het teken van het spel: “Wie is de Mol” waarbij de organisatie zelf een goed doel mocht uitkiezen om het prijzengeld aan te schenken. De keuze is uiteindelijk gemaakt om een bijdrage te leveren aan de mooie activiteiten van de Milieujutter Terschelling.

Zondag 2 september was de ontknoping in restaurant de Loods op Terschelling. Tijdens een smakelijke lunch werd het bedrag bekend gemaakt dat naar de Milieujutter gaat. De geleverde inspanning door Ciratum heeft een bedrag van € 540,- opgeleverd. Het bestuur van Stichting de Milieujutter Terschelling is hier erg blij mee. Het geld zal worden gebruikt om het materieel in een goede conditie te houden.

JUT ACTIE INTERNATIONAL SCHOOL UTRECHT. 10 april 2018

Dinsdagmiddag jl. zijn we een uur vanaf paal 8 richting West aan de gang geweest met 43 kinderen van de International school uit Utrecht.

Ook hier weer erg veel klein plastic afval (op een relatief schoon stukje strand vanwege onze regelmatig korte acties in dit gebied). Desondanks toch 65 kg. opgehaald.

Na afloop kregen we van de kinderen spontaan een donatie aangeboden van 61.55 euro. Dit hadden ze o.a. bijeengebracht door koekjes te bakken en vervolgens te verkopen. Fantastisch!!

Hartelijk dank voor de donatie en enthousiasme bij het opruimen.

Tot ziens volgend jaar.

JUT ACTIE PR. MARGRIETSCHOOL. 9 april 2018

Maandagmiddag jl. hebben we in één uur tijd (van 13.00 tot 14.00 uur) met plm. 50 kinderen, met ondersteuning van ouders, van de Prinses Margrietschool het Groene strand én de kom bij de Dwarsdijk schoon gemaakt van ca. 100 kg. plastic afval.

Opvallend was de grote hoeveelheid klein plastic, zoals doppen, ballondraad en draadjes van visnetten. Hartelijk dank voor jullie inzet, het was een geweldige actie.

DE MILIEUJUTTER 10 JAAR

De eerste lading strandafval leverden wij op 11 februari 2008 bij de gemeentelijke stort af, het gewicht bedroeg 260 kg.
De laatste weging maandag 5 februari 2018 was 300 kilo.

Inmiddels hebben wij in die 10 jaar 134.800 kilo afval van het strand verwijderd.

Wij danken alle vrijwilligers en sponsors waarmee we dit prachtige resultaat hebben bereikt.

Jan Boy

MILIEUJUTACTIE STAY OKAY 2017

Maandag 20 februari start de jaarlijkse strand schoonmaak actieweek van Stay Okay weer.

Wilt u hieraan deelnemen? of wilt u weten waar en op welke dagen en tijden gejut word neem dan contact op met Stay Okay tel:0562-442338.

U kan ook met ons mee gaan. Bel dan Jan-Boy Bosma tel: 06-22313293.

Tot ziens.

BEACH CLEANUP TOUR TERSCHELLING 2016

Op 3 en 4 augustus zijn we weer aan de gang geweest met de jaarlijkse strand opruimactie van de Beach Cleanup Tour van Stichting "De Noordzee".

We hebben gewerkt met plm. 120 vrijwilligers met als resultaat, 880 kg. afval van het strand verwijderd.

Iedereen bedankt en wat ons betreft, tot volgend jaar.

MILIEUJUT ACTIE STAY OKAY 2016

De jaarlijkse strandschoonmaak actie van Stayokay ging maandag 29 februari weer van start. Deze actie vond dit jaar voor de 25ste keer plaats. Er werd door een enthousiaste groep van plm. 50 vrijwilligers van maandag 29 tm. vrijdag 4 maart iedere ochtend van 9 tot 12.00 uur gejut.

Deze acties zijn leuk maar ook belangrijk omdat deze ieder jaar gemiddeld 5000 kg. strand afval opleveren. Stichting De Milieujutter werkte daar uiteraard ook weer aan mee.

Het totaal gewicht aan afval van deze actie was maar liefst 6560 kg!

UNIEKE DONATIE!

Enkele weken geleden werden wij gebeld door een mijnheer die op Terschelling zijn 50e verjaardag ging vieren met een grote groep familie en vrienden. Hij sympathiseert met de doelstelling van onze stichting en weet daardoor van de problemen met de trekker. Dus heeft hij een leuke actie bedacht. Onze collectebus en enkele posters heeft hij geleend, zodat zijn gasten i.p.v. cadeaus een bijdrage in de bus konden doen.

Toen hij ons de dag na het feest de bus weer overhandigde bleek er maar liefst 685 euro in te zitten. Dit kunnen wij ontzettend goed gebruiken dus daar zijn wij heel blij mee.

Namens de stichting, hartelijk bedankt Rob voor dit sympathieke initiatief.
Onze tractor kapot

Het voortbestaan van onze Stichting loopt gevaar omdat de versnellingsbak van de tractor helaas kapot is gegaan. De schade is dermate groot dat de reparatie kosten (5 a 6000 euro) veel te hoog is voor ons, bovendien is de tractor al 33 jaar oud en begint steeds meer kuren te vertonen. We hebben de afgelopen tijd ook al de waterpomp de radiateur de koelvin een fusee lager en de voorwielen moeten vervangen. Kortom, het is dweilen met de kraan open.

Ondertussen zullen we even gebruik moeten maken van een geleende tractor dus, hoewel we het schoonmaken zoveel mogelijk willen continueren, zal u ons de komende periode iets minder frequent op het strand aantreffen.

Gelukkig mogen we nu en dan gebruik maken van een tractor van Hoekstra & zn. en Jelle Cupido uit Lies. Daar zijn wij heel dankbaar voor maar dat mag natuurlijk niet te lang duren.

We zijn dus op zoek naar een andere goede tractor.

Wilt u ons daarbij financieel helpen? Graag!!

U kunt doneren via onze donatiepagina.

Bij voorbaat vriendelijk dank.

Jan-Boy


Wadden Werk Weekend 2015

Komend weekend (25, 26 en 27 september) gaat het jaarlijkse Wadden Werk Weekend van de Waddenvereniging weer van start.

Op zaterdag 26 september zal, in samenwerking met ons, van 10:00 tot 16:30 een strandjutactie plaatsvinden. Indien u wil deelnemen aan deze actie kunt u contact opnemen met de Waddenvereniging op 0517 493 601.


Jutactie Aloysius college - 3 september 2015

Wij danken het Aloysius college uit Hilversum voor hun inzet, met plm. 140 kinderen. Deze actie heeft 230 kilo afval opgeleverd.

Graag tot volgend jaar!


Boskalis - Beach Cleanup Tour van Stichting Noordzee

Op 24 en 25 augustus vond de Beach Cleanup Tour plaats, waaraan ook wij dit jaar weer hebben meegewerkt.

De actie heeft maar liefst 800 kilo afval opgeleverd.

Wij danken alle vrijwilligers die hieraan hebben meegewerkt en wat ons betreft.. Tot volgend jaar!


Jaarlijkse jutactie Stayokay

Van maandag 23 tm. vrijdag 27 februari 2015 organiseert StayOkay weer de jaarlijkse schoonmaak actie op het strand van Terschelling met een grote groep vrijwilligers.

Stichting De Milieujutter zal hier uiteraard ook weer aan deelnemen.

Indien u hier een of meerdere dagen wilt deelnemen kunt u zich voor inlichtingen opgeven bij StayOkay tel: 0562-442338.

Tot ziens.


Geslaagde jutactie LRCT. 30 maart 2014

In twee uur tijd heeft de jut actie van de LRCT. bij het Amelander gat maar liefst 540 kilo afval opgeleverd.

Het was prachtig weer en ook de sfeer en samenwerking was prima, daarbij werden de handen flink uit de mouwen gestoken.

De punt + de achterliggende duinen zijn daarbij geheel schoongemaakt.

Kortom het was een fijne dag met een geweldig resultaat.

Wij danken alle deelnemers voor de medewerking.

Wat ons betreft, graag volgend jaar weer zo'n actie.

Jan-Boy
Locatie wekelijkse jutdag

Zaterdag 29 maart jutten wij van 10.00 tot 13.00 uur op de Noordvaarder.
Wij vertrekken 10.00 uur vanaf het groene strand.

Tot ziens.


Jutactie Landroverclub Terschelling 2014

Zondag 30 maart organiseert LRCT. in samenwerking met ons een strandjut actie bij het Amelander gat.

We gaan daar aan de slag van 14.00 tot 16.00 uur.


Resultaat actie Stay Okay en schoonmaak waddendijk

De jaarlijkse Stay Okay actie, waar plm. 50 vrijwilligers + De Milieujutter aan hebben meegewerkt heeft 6400 kilo afval opgeleverd. We hebben gewerkt op het strand bij het Amelander gat. En de gehele Cupido polder, waar erg veel afval lag, is schoongemaakt. Dankzij een kleine maar zeer gemotiveerde groep vrijwilligers hebben wij nagenoeg de gehele waddendijk vanaf de jachthaven tot de dwarsdijk bij Oosterend kunnen schoonmaken. Het resultaat is 1200 kilo afval. Beide acties waren een groot succes. We danken alle deelnemers voor hun inzet en we hopen volgende keer weer op uw medewerking te kunnen rekenen.


Grote schoonmaak actie op de waddendijk 1 maart 2014

Zaterdag 1 maart van 13.00 tot 16.00 uur organiseren wij een Schoonmaak actie aan weerszijden van de gehele waddendijk.

Wil u hieraan deelnemen? U bent van harte welkom!

Voor opgeven en inlichtingen via e-mail info@demilieujutter.nl of de volgende tel. nrs: 0562-443222 of 0653239276.

Tot ziens.


Milieujutten met Stayokay

Van zondag 23 februari tot en met vrijdag 28 februari start Stayokay weer met de jaarlijkse milieujutactie op Terschelling en Ameland.

Dit arrangement mag u niet missen.

Voor inlichting en aanmelding kunt u contact opnemen via terschelling@stayokay.com of bellen 0562-442338.


Gratis weekend te winnen op Terschelling!

Maak kans op een gratis weekend* Terschelling voor 2 personen op basis van logies met ontbijt, plus een onvergetelijke jut-ochtend!

Wat moet je doen? Maak de zin af : Milieujutten op Terschelling ....

De leukste inzending wint. Meedoen kan tot 10 februari 2014.

Stuur je naam en adres per mail naar: hedy.kloeg@ziggo.nl


*Het milieujutweekend is 21-23 februari.


VRIJWILLIGERS GEZOCHT VOOR DEELNAME AAN WEKELIJKSE JUT ACTIE

Wij organiseren iedere zaterdag middag van 10.00 tot plm. 13.00 uur een jut actie op het strand.

Indien u hier aan deel wilt nemen bent u van harte welkom.

De startlocatie is iedere week ergens anders, dus voor inlichtingen svp. even bellen of mailen (zie info pagina).

Bedankt en tot ziens.


UITBREIDING CQ. NIEUW BESTUUR DE MILIEUJUTTER - 3 oktober 2013

Sinds 1 augustus 2013 is het bestuur uitgebreid naar zes personen. Er zijn 2 nieuwe officiële bestuursleden aangetreden tw.

Voorzitter: Albert Wiegman - Directeur Stay Okay
Secretaris: Guus Schweigmann - Raadslid plaatselijk Belang
Penningmeester: Cora Jäger - Voorheen Huisarts, was reeds bestuurslid sinds de oprichting.

Jan-Boy Bosma is uit het dagelijks bestuur getreden maar blijft actief als adviseur/medewerker en deelnemen aan de bestuursvergaderingen.

De overige bestuursleden/medewerkers zijn:
Flip Tocila Voorheen Coördinator rampenbestrijding bij gemeente Terschelling. Momenteel filmmaker.

Meyndert Bos Vrijwilliger bij Staatsbosbeheer.


My beach cleanup challenge 20 - 21 augustus 2013

Op 20 en 21 augustus zal er een grote schoonmaakactie op het strand van Terschelling plaatsvinden.

Deze actie word georganiseerd door stichting De Noordzee onder de naam "My beach cleanup challenge"

Uiteraard zal De Milieujutter hier ook aan meewerken. Wilt u hier aan deelnemen? dan kunt zich bij ons aanmelden via onze website. Voor meer info, of inschrijven bij stichting De Noordzee, zie www.mybeach.info.

Tot ziens.


Nieuw bestuur Stichting De Milieujutter - juli 2013.

Sinds de startdatum, februari 2008, hebben we plm. 100.000 kilo afval van het strand verwijderd en ziet het strand er veel schoner uit. Een prima resultaat maar het kan m.i. veel beter.

Mijn streven was het hele jaar rond, minstens 2 of 3 dagen per week het 30 km. lange strand schoon houden en daarmee onder andere de blauwe vlag voor het eiland te verwerven.

Vanwege ernstige knieproblemen, opgelopen tijdens het jutten, en de teruglopende werkzaamheden als zzp-er (ik heb ook een inkomen nodig, het jutten is op non profit basis) moest ik mijn werkgebied uitbreiden tot en met Amsterdam dus kon ik helaas niet zo vaak het strand meer op. Bovendien deed ik vrijwel alles alleen.

Dus heb ik besloten een nieuw bestuur samen te stellen uit 5 zeer gemotiveerde mensen die regelmatig meewerkten als vrijwilliger. Dit om De Milieujutter te laten voortbestaan en de frequentie van het jutten te verhogen. Het telefoonnummer veranderend misschien maar de website blijft gewoon voortbestaan.

U wordt op de hoogte gehouden.

Jan-Boy Bosma


RESULTAAT ACTIE KROONAPPELS.

Wij willen iedereen die op ons gestemd heeft hartelijk danken.

Helaas, vanwege onvoldoende stemmen op Terschelling zijn we niet door de eerste ronde gekomen.
Desalniettemin gaan wij uiteraard gewoon door met onze jutacties.
Wilt u ons daarbij helpen? Financieel of met de werkzaamheden?
Graag, U bent van harte welkom!

Tot Ziens.


Kroonappels

De Milieujutter op Terschelling heeft zich aangemeld voor de actie Kroonappels van het Oranje Fonds. We hebben uw stem nodig voor het behoud van De Milieujutter op Terschelling. Zou u daarop willen stemmen? Ga naar www.kroonappels.nl en volg de steminstructies. Wij staan onder de rubriek: Helpende Hand.

Wilt u dit bericht ook doorsturen naar uw eigen e-mailcontacten. U kan op beide categorieën op ons stemmen. Het stemmen begint op vrijdagochtend 15 maart om 9:00 uur en eindigt op zondagavond 17 maart om 20:00 uur.

Vriendelijk bedankt.


AKTIE STAY OKAY FEB. 2013

Van zondag 17 tot vrijdag 22 februari hebben we met plm. 60 vrijwilligers 5750 kilo afval van, een relatief klein gedeelte, van het strand gehaald.

Een mooi resultaat en een forse hoeveelheid afval, merendeels afkomstig van de scheepvaart en offshore waarmee wederom duidelijk is dat het met de vervuiling van de zee droevig is gesteld. Ook is duidelijk dat het voortdurend milieu jutten en breed aandacht geven aan dit probleem zéér belangrijk is.

Deze actie wordt jaarlijks georganiseerd door NJHC Stay Okay.

Het gehele jaar zijn wij bezig met afval van het strand verwijderen en soms lijkt het dweilen met de kraan open.
We zijn dan ook erg blij met deze extra acties.

Bedankt en graag, tot volgend jaar.


WADDEN WERK WEEKEND EEN SUCCES

Het waddenwerkweekend heeft dit keer wederom een fraai resultaat opgeleverd.

Met 220 deelnemers hebben we maar liefst 18 kuub van het strand afgehaald.

Bedankt allemaal en tot volgend jaar!


WADDEN WERK WEEKEND 21-23 SEPTEMBER 2012

De waddenvereniging organiseert dit jaar wederom een waddenwerkweekend op Terschelling.

Zaterdag 22 september a.s. gaan we met plm. 200 vrijwilligers van 10 tot 16 uur het strand op om te jutten.

Wilt u hier aan deelnemen? Meld u dan aan bij Renate de Backere van de Waddenvereniging.

Backere@waddenvereniging.nl of tel: 0517-493676.

Tot ziens, Jan-Boy.


JAARLIJKSE JUT-ACTIE BIGGEN

We hebben zaterdag 8 september 2012 voor het 4e achtereenvolgende jaar weer een jut-actie gehouden met de eerstejaars leerlingen (biggen) van de Zeevaartschool.

Het resultaat was weer geweldig, in 2 uur tijd met plm. 50 mensen 450 kg. afval van het strand verwijderd.

Bedankt jongens en tot volgend jaar.


ACTIE STERKE YERKE. juni 2012

De milieujutter zet zich in voor de bouw van het vlot Sterke Yerke IV.

Van maandag 18 juni t/m zaterdag 23 juni 2012 (tijdens Oerol) gaan wij iedere ochtend, met vrijwilligers, van 10.00 tot 12.00 uur jutten tussen paal 8 en paal 1. Om voor het publiek inzichtelijk te maken hoe groot het probleem van de vervuiling op zee is, wordt het vuil de hele week verzameld in een grote kooi bij paal 8. Naast de kooi staat tevens een info- stand van de organisatie tbv. de bouw van de Sterke Yerke IV. Dit vlot gaat gebouwd worden met het doel de Atlantische Oceaan te bevaren en daarmee wereldwijd aandacht te vestigen op de gigantische vervuiling door plastic en chemicaliën in de natuur.

Als u een dagdeel mee wilt jutten kunt u Jan-Boy bellen 06-22313293 of u melden bij de stand op West aan Zee (paal 8).

Google voor informatie: Plastic soup Sterke Yerke.


Gecombineerde jut-actie van de Waddenvereniging, Stay Okay en De Milieujutter - zaterdag 28 april 2012

Aanstaande zaterdag 28 april houden we een jut-actie op het strand bij paal 8. We starten om 09:45 tot 13:30 in Formerum, waarna Staatsbosbeheer dan start met een excursie.

Het afval wordt ergens opgeslagen om tijdens Oerol gebruikt te worden door twee kunstzinnige afval-architecten. Met deze voorstelling wil de Oerol organisatie aandacht besteden aan de milieuvervuiling.

Iedereen is van harte welkom!

De Milieujutter


Jutactie Stay Okay 20 februari 2012

Van maandag 20 februari tot en met vrijdag 25 februari organiseert Stay Okay weer de jaarlijkse schoonmaakactie op het strand van Terschelling.

Uiteraard zijn wij ook weer van de partij, maar u kunt zich aanmelden bij Stay Okay.
(e-mail terschelling@stayokay.com)

Tot ziens!


Wadden werkweekend 23 tot 25 sept 2011

De Wadden vereniging organiseert het laatste weekend van september wederom een waddenwerk weekend.

Aan de schoonmaakactie werkt De Milieujutter uiteraard ook weer mee.

U kunt zich opgeven op onderstaand adres.

www.waddenvereniging.nl

Tel: 0517-493676


Resultaat actie Zeevaartschool 3 sept. 2011

De schoonmaak actie met de biggen van de zeevaartschool was wederom een succes.

Er is tussen paal 8 en paal 5 in twee uur tijd 560 kilo afval van het strand gehaald.

Iedereen bedankt en tot volgend jaar.


Zaterdag 3 september - strandactie Zeevaartschool

A.s. zaterdag 3 september vindt wederom een actie plaats met de Biggen van het Maritiem Instituut Terschelling. Zo'n 80/90 eerstejaars studenten zullen zich dan inzetten om het stuk strand van paal 8 tot paal 4 aan te pakken.


Resultaat schoonmaakactie Landroverclub

De actie i.s.m. de Landroverclub was een groot succes. Er is maar liefst 4380kg van het strand gehaald!

Het deel vanaf het Groene strand tot paal 5 werd door een groep vrijwilligers en de Landroverclub aangepakt en een ander team deed het stuk vanaf Heartbreak Hotel tot het Amelandergat.

In drie uur tijd is dit geen geringe prestatie!!

Leden van de Landroverclub, bedankt voor deze actie.


STRANDSCHOONMAAKACTIE

ZONDAG 21 AUGUSTUS ORGANISEREN WIJ, I.S.M. DE LANDROVERCLUB, VAN 10.00 TOT 13.00 UUR EEN SCHOONMAAKACTIE VOOR GASTEN EN EILANDERS.

ALS U HIERAAN DEEL WILT NEMEN BENT U VAN HARTE WELKOM.

WIJ VERZAMELEN 9.30 UUR BIJ DE WALVIS (WEST TERSCHELLING) OF HET HEARTBREAKHOTEL (PAAL 18).

TOT ZIENS.


Strandjut actie 27 maart jl. groot succes.

Met plm. 35 vrijwilligers hebben we een groot deel van de Noordvaarder verlost van 760 kg. plastic.

Het was schitterend deze milieujutdag, de sfeer én het weer was perfect, bovendien vormden we een bijzonder gemotiveerde groep vrijwilligers.

Dit word een jaarlijks terugkerende actie.

Tina bedankt.


Grote jutactie zondag 27 maart van 10.30 tot 16.00 uur.

A.s. zondag organiseert Tina Slot i.s.m. ons een jutactie voor de eilanders.

Met name de strandrijders zijn uitgenodigd, om als afsluiting van het strandrijseizoen, hieraan mee te doen.

We starten 10.30 u. op het groene strand en werken richting paal 8.

Zin om mee te doen?

Bel dan Tina Slot 06-51222811 of Jan-Boy 06-22313293.

Ook kunt u reageren via onze email.


Jutactie Grafisch Lyceum Rotterdam.

Tijdens een jutactie woensdag 23 maart met 25 leerlingen en 4 docenten van het Grafisch Lyceum Rotterdam, hebben we 325 kilo afval van het strand verwijderd.

Bedankt en wat ons betreft, tot volgend jaar.
Milieujutweek Stay Okay februari 2011.

De jaarlijkse jutweek van 20 tot 25 februari is, ondanks de vrieskou en sneeuw, weer een succes geworden.

In totaal hebben we met 40 vrijwilligers 6300 kilo afval van het strand verwijderd.

Iedereen bedankt en tot volgend jaar.


Resultaat Milieujutter.

Sinds de oprichting hebben wij ruim 52.000 kilo troep van het strand verwijderd.


Jutten met Oerolvrijwilligers - 6 juni 2010

Zondag 6 juni meldde zich spontaan een groep van plm.25 vrijwilligers van het Oerolfestival om enkele uren mee te jutten.
Het resultaat was geweldig, we hebben maar liefst 1160 kg. afval verzameld.

Hartelijk dank voor deze hulp


ACTIE STAY OKAY

De opruimactie was een groot succes.
We hebben in 5 dagen maar liefst 5000 kg zwerfafval van het strand verwijderd.
We werkten iedere ochtend van 9.00 tot 12.00 uur in een gemoedelijke sfeer met een bijzonder gemotiveerde groep van 60 vrijwilligers op diverse locaties op het strand.

Deze actieweek wordt al jarenlang georganiseerd door Stay Oké, wij hopen dat dit nog jaren mag doorgaan en bedanken de organisatoren en alle vrijwilligers die hieraan meegewerkt hebben.
Wat ons betreft graag tot volgend jaar!


GROTE JUTACTIE STAY OKAY

A.s. maandag 22 februari start Stay Okay in samenwerking met ons een 5 daagse jutactie.
Wij gaan van maandag 22 tm. vrijdag 26 februari iedere ochtend van 9.00 tot 12.00 uur met een groep van plm. 60 vrijwilligers strandjutten op diverse locaties.
Wilt u hieraan deelnemen? dan kun u bellen met Albert Wiegman van Stay Okay 06-27138822, u kunt ons ook bellen 06-22313293.

Graag tot ziens.


GEWELDIG RESULTAAT MILIEUJUTTER

Van zowel toeristen als eilanders horen wij vrijwel dagelijks dat het strand en duingebied sinds de start van de Milieujutter in 2008 duidelijk schoner is geworden.


OPRUIMAKTIE TIJDENS WADDENWERKWEEKEND GROOT SUCCES! 26-9-2009

De opruimaktie georganiseerd door de Waddenvereniging op zaterdag 26 september was een groot succes.

Er waren plm. 220 enthousiaste vrijwilligers , deze hebben in samenwerking met de milieujutter en z'n vrijwilligers in 4 uur tijd maar liefst plm. 30 kuub afval van het strand op de Boschplaat verwijderd.

Bedankt, wij zien uit naar de volgende actie in 2010.ps. De opnames tijdens deze aktie waren voor het programma "Vroege Vogels" ,dit programma wordt uitgezonden op 6 oktober as.


Opruimaktie zeevaartschool 29-8-2009

Tussen paal 8 en paal 5 hebben wij Zaterdagochtend 29 augustus een jutactie gehouden met 120 Biggen (nieuwe leerlingen) + plm. 15 meerjaarsstudenten van het Maritiem Instituut Willem Barentsz. Dit was, evenals vorig jaar, een onderdeel van de traditionele ontgroening.

Het resultaat was weer geweldig, 540 kg afval waarvan ruim 50 kilo glas.

Bedankt en succes met de opleiding.Opruimaktie groene strand 28-8-'09.

Het is duidelijk dat een bepaalde categorie toeristen het niet zo nauw nemen met het opruimen van hun troep na een gezellige dag of avond. Honderden meters strand en duingebied liggen iedere week vol met dit soort afval in het zomerseizoen.

We hebben plm. 300 m1 strand en duin schoongemaakt het resultaat was 160 kilo afval.Resultaat JUTTEN&BOUWEN

Tijdens Oerol is van het door ons aangeleverde afval bij de strandopgang van Formerum een leuk kunstwerk opgebouwd door de bekende afvalarchitect Denis Oudendijk.

Gaande de week werd dit meer en meer uitgebouwd met afval dat we met vrijwilligers op het strand verzameld hebben. De foto's geven een impressie van het ludieke eindresultaat.

Ons object werd dagelijks druk bezocht en gefotografeerd, ook de AVRO en omrop Fryslan hebben er tv uitzendingen aan besteedt.

Op de laatste dag van Oerol, Zondag 21 juni, is alles weer opgeruimd en afgevoerd. Het eindresultaat was ruim 2000 kg afval.


Milieudrama

Jaarlijks zijn talloze dieren het slachtoffer van het zwerfvuil wat aanspoelt op de stranden. Zo ook deze Jan-van-gent. Verstrikt, hulpeloos. Zonder hulp zou dit dier waarschijnlijk op een verschrikkelijke manier aan zijn einde zijn gekomen.

Dit is één van die voorbeelden waarom wij ons elke dag weer inzetten om de stranden van Terschelling schoon te houden.

Deze zeehond werd eveneens slachtoffer, gevonden aan het eind van het eiland. Om zijn nek een stuk touw.

Wilt u ook een halt toeroepen aan deze vervuiling en onnodig dierenleed voorkomen? Meldt u dan nu aan als vrijwilliger of steun ons met uw donatie.

(De vogel is overigens nadat deze is bevrijdt overgedragen aan Hessel, bekend van de zeehondenopvang. Ook de zeehond maakt het inmiddels weer goed.)


Aktie van National Geographic

Woensdag 22 april is in het kader van "De dag van de aarde" een groep van 90 vrijwilligers, welke hoofdzakelijk bestond uit kinderen van het vaste land, op het strand van Terschelling aan de slag gegaan.

De Milieujutter was daar vanzelfsprekend ook bij aanwezig.

Deze actie is met succes verlopen, er is tussen paal 15 en paal 22 vier kuub afval van het strand verwijderd.

Veel kinderen lieten weten dat ze het erg leuk vonden en zich bewuster zijn geworden van de problemen van het afval in de natuur.


Schoonmaakactie Stay Okay 2009

Stay okay organiseerde van 16 tm. 20 februari een schoonmaakactie op het strand. De Milieujutter hielp hier uiteraard ook aan mee.

We hebben gewerkt met plm. 50 vrijwilligers en 3420 kilo afval van het strand verwijderd.

Een geweldig resultaat, en wat ons betreft volgend jaar weer!


2 okt 2008 - Grote opruimactie, georganiseerd door de waddenvereniging

Zaterdag 27 september jl. hebben plm. 140 gemotiveerde vrijwilligers 3980 kilo afval van het strand verwijderd. De Milieujutter was natuurlijk ook van de partij.

Er werd gejut op het strand van paal 24 tot 27 en op een deel van Cupido polder.

De Waddenvereniging is van plan dit volgend jaar weer te organiseren. Wij zien ernaar uit.


7 sep 2008 - Jutten met Maritiem Instituut Terschelling

Zaterdag 7 september jl. hebben plm. 90 eerstejaars studenten van het Maritiem Instituut Terschelling van 14.00 tot 15.00 uur geholpen met jutten. Het resultaat was geweldig, 560 kilo afval verwijderd van 2 kilometer strand!


31 mei 2008 - De Milieujutter bij LLiNK

In de uitzending van LLiNK in Natura van 31 mei 2008 nemen we presentator Bas Westerweel mee om een dagje mee te jutten op het strand van Terschelling.


2008 - Jutten met Joop Mulder

Vorig najaar is de milieujutter met Joop Mulder, de initiatiefnemer en artistiek directeur van Oerol, een aantal keren gaan proefrijden. In korte tijd haalden ze al honderden kilo’s zwerfvuil van het strand. Het was een geslaagde actie.

Wil je ook een keertje Joop Mulder zijn en meehelpen op het strand? Ga dan naar de info pagina en geef je op.