Boskalis Beach Cleanup Tour 2021

Op 5 augustus 2021 vond de achtste editie van de Boskalis Beach Cleanup Tour plaats. Dit jaarlijkse evenement wordt gesponsord door de Koninklijke Boskalis Westminster NV, een Nederlands bedrijf en een van de grootste baggermaatschappijen ter wereld. De organisatie van deze enorme milieu-jutactie ligt in handen van de Stichting De Noordzee. Op Terschelling deden naast de Milieujutter ook de Waddenvereniging, de Jut Fabriek en Eco Safari Terschelling mee. Burgemeester Caroline van de Pol was aanwezig bij de start en natuurlijk was Terschelling TV en de pers van weekblad de Terschellinger aanwezig. De start was vanaf 10:00 uur bij Paal 8 (West aan Zee).

Bepaalde delen van de hele Nederlandse kust worden bij deze schoonmaakactie door duizenden vrijwilligers in 30 etappes schoongemaakt. Het gevonden afval wordt onderzocht. Dit jaar lag de focus op sigarettenfilters. In het beperkte deel van ons strand zijn toch nog 323 filters gevonden. Veel mensen weten niet dat de filter van een sigaret grotendeels uit plastic en giftige stoffen bestaat, die wel acht liter water kunnen vervuilen. Dit soort afval wordt vooral gevonden op de recreatieve delen van onze stranden.

Op Terschelling deden 112 deelnemers mee, voornamelijk toeristen inclusief 7 medewerk(st)ers van de Milieujutter. Er is op Terschelling in totaal 270 kilo afval opgehaald in het gebied van Paal 5 tot Paal 9. Er is vrij veel paraffine gevonden, helaas komt dit vaker voor. Schepen die paraffine vervoeren mogen hun tanks met paraffineresten wassen op zee. Dit lozen van paraffine is toegestaan in kleine hoeveelheden, maar toch worden er ook af en toe grote hoeveelheden paraffine aangetroffen op de Nederlandse stranden. Paraffine kan schadelijk zijn voor dieren. Zo zie je regelmatig stukken die zijn aangepikt door meeuwen. Naast het gebruikelijke nylon pluis dat komt van sleepnetten van de visserij werd er ook weer het nodige nylon touw gevonden, maar ook een afwasborstel en een speelgoed varkentje. Dankzij het prachtige weer was het voor de deelnemers een bijzondere dag en kan iedereen terugkijken op een zeer nuttige actie die helaas nog steeds nodig blijkt te zijn, ondanks dat de vervuiling van de stranden wel minder wordt. Maar scheepsrampen zoals die met de MSC Zoe maken duidelijk dat er nog heel veel moet gebeuren voordat plastic afval in zee drastisch zal veranderen. De afgelopen overstromingen zullen binnenkort ook wel voor meer aanvoer zorgen. Daarnaast is een aantal landen de grootste bron van plastic vervuiling. Een derde deel van al het plastic in de oceanen komt van de Filipijnen, maar ook een aantal landen in Aziƫ en Zuid-Amerika is verantwoordelijk voor heel veel afval en dan te bedenken dat er slechts 20 bedrijven verantwoordelijk zijn voor meer dan de helft van het plastic afval. Kortom het werk van de Milieujutter en dit soort opruimactie blijven de komende jaren noodzakelijk

Zie voor meer info:

beachcleanuptour.nl

ikjut.nl

foto: Alex Hamstra, Waddenvereniging

Vorige Volgende