Ramp met MSC Zoe

Medio december 2018 werd de Milieujutter benaderd door de 13 jarige Peppa uit een plaatsje ten zuid-oosten van Utrecht met de vraag of wij konden meewerken aan een jutactie die zij zondag 30 december wilde organiseren. Dat vonden wij uiteraard een bijzonder leuk initiatief, dus zo gezegd zo gedaan. Bij de afgesproken strandovergang Kaap Hoorn stonden tot onze verbazing maar liefst 36 gemotiveerde mensen te wachten. Het strand was bij aanvang redelijk schoon en men dacht dat het niet veel nut zou hebben om daar aan de gang te gaan. Maar na twee uur voornamelijk kleine stukjes plastic rapen bleek er toch een flinke hoeveelheid afval verzameld te zijn.

Containers

Tevreden over het resultaat van deze actie en het zichtbaar schone strand keerden iedereen huiswaarts onwetend van het feit dat de situatie een paar dagen later volkomen anders zou zijn. De MSC Zoe heeft, zoals algemeen bekend is, in de nacht van 1 op 2 januari 2019 zo’n 270 containers verloren in de Noordzee boven het Duitse Waddeneiland Borkum. Het schip van bijna 400 meter lang is een van de grootste containerschepen ter wereld. Het kan meer dan 19.000 containers vervoeren. Er komen nog grotere containerschepen, dus de kans dat er dit soort ongelukken gebeuren wordt niet kleiner.

Vrijwilligers

Door de stroming en getijden spoelden op de Waddeneilanden grote hoeveelheden goederen aan, van televisies tot auto-onderdelen, van diepvrieskisten tot sandalen en van speelgoed tot Ikea- meubels. Ons strand lag ondermeer bezaaid met plastic speelgoed, zoals plastic pony's en autootjes, lampen, en opbergdozen. Het meeste was al kapot, dus dat werd niet meegenomen door de jutters. De volgende dagen echter is Terschelling massaal naar het strand gegaan om de boel op te ruimen. Ook de badgasten hielpen volop mee. Er kwamen tevens honderden mensen naar de eilanden om mee te helpen, zelfs vanuit Limburg. Met groot materiaal van ondermeer diverse ondernemers, leden van de Landroverclub en particulieren met auto's met aanhangers en natuurlijk de Milieujutter werd het bij elkaar geraapte vuil in een hoog tempo opgeruimd.

De afgelopen tien jaar heeft de Milieujutter al vele duizenden kilo's afval van het strand verwijderd en daar zal voorlopig helaas geen eind aan komen. Het "gewone" vuil blijft ook nog steeds aanspoelen en evenzo van de lading van de MSC Zoe kan er nog het nodige op ons strand komen.

Vorige Volgende